Followers

here....

Thursday, March 17, 2011

Miss Conception of my religion~

Assalam
kalian sihat2 ker??
*rasanya baru 1stime tanya korang sihat ke x kn?? hihi
sebelum aku cerita panjang lebar
FIRST AND FOREMOST!!

thank you incik NADH!!!
sebab review blog yang ciput nih
really appreciate it! chewah hihi
and thanx jugak sebab ingatkan pasal entry untuk harini
walaupun dah lama tapi tak pa
ilmu perlu berterusan tak pernah lapuk pun kan?

masa entry sebelum ini aku kan pernah mentioned yang aku ada join
INTERFAITH DIALOGUE kt UIAM GOMBAK
tajuk yang dibincangkan tuh pasal miss concenption of my religion
actually dialogue ni dah kali ketiga,before nih ada tapi tak tahu dan tak peluang nak join~
so panel2 malam tuh aku tak kenal la kan..ada 4 orang mewakili 4 agama yang berbeza

speakers :

Dr.Phang Cheng Kar( Buddhism)
Mr.Chew Phye Keat(Chistian)
Mr.Ragunathan A/L Parasubramaniam(Hindusm)
Mr.Shah Kirit KaKulal Govindji( Islam)

Moderator : Bro Anuar

aku sekadar ingin berkongsi tentang perkara yang dibincangkan malam itu..
dan lebih kepada Islam..
kalau melebih untuk yang lain aku tak tau sangat
nanti jadi kontreversi pulak kan kalau salah bagi information or apa2..
sebab ini pasal agama tak bole main2...

Mr.Shah tu sebenarnya mualaf...dari hindusm to Islam..alhamdulillah
dia convert lama dah...
ada beberapa perkara aku nak kongsi pasal miss conception pasal Islam..
miss conception nih bukan saja dari penganut agama lain tapi kadang2 orang Islam itu sendiri!

  • ISLAM IS A TERRORIST!
fuh!!! rasanya ramai kot negara luar especiallay yang anggap macamni kan??sebab apa?? dipengaruhi kuasa2 besar negara luar!contohnya yang berlaku kt US pasal WTC tuh..start dari situ lagi lar orang percaya yang Islam ni pengganas padahal siapa yang rancang?? mereka2 sendiri..

puncanya Islam dianggap terrorist???
kadang2 dari orang Islam sendiri atas niat nak memperjuangkan agama tapi orang luar (pengganut agama lain) akan menggangap Islam is terrorist~ apbila berlaku macam nih tidakkah akan berlaku kematian?kemusnahan?....Orang Islam yang membenarkan ini terus berlaku...kan Islam sendiri mengajar kita agar berhikmah dalam tindakan.

  • Wanita ditindas
Mengikut pandangan dari luar mereka menganggap wanita2 Islam ditindas..sebab? apa2 yang berlaku lelaki dianggap sebagai ketua,lelaki dibenarkan berpoligami,isteri(wanita) wajib mentaati suami(lelaki) dan macam2 lagi...salah satu persoalannya adalah apabila solat kenapa wanita dibelakang? kenapa tak kat depan ke?sebelah ke?? wanita terpinggir?? secara logiknya kalau wanita solat dibarisan hadapan akan khusyuk ke lelaki dibelakang yang solat? tidakkah nafsu lelaki terhadap perempuan.. ngeh *point taken hihi
kalau tak boleh dibelakang kenapa tidak ditepi sahaja?erm tidakkah solat berjemaah memerlukan bahu bertemu bahu ..macam mana seorang wanita nak solat bersebelah dengan lelaki,bahu bertemu bahu?point diatas diambil sekali lg :)
berada dibelakang tidak semestinya dipinggirkan... tidakkah seorang bos berada dibelakang dan pemandunya berada didepan?? belakang depan atas bawah tak melambangkan apa2...

  • melayu not equal to Islam
mostly orang kat malaysia nih Islam tu orang melayu,mybe sebab tu penganut agama lain menganggap orang melayu je mesti Islam,memang kebanyakan macam tu tapi sekarang nih orang melayu yang Islam pun dah tak mengamalkan cara hidup Islam tu sendiri kn? Orang Islam ada jugak terdiri dari bangsa lain contohnya bangsa India,Cina dan lain2...miss conception ni jugak berlaku terhadap Buddhism iaitu bangsa Cina tak semestinya dia beragama Buddha...


ni lah serba-sedikit aku boleh kongsi dengan korang..insyallah INTERFAITH DIALOGUE 4 aku join lagi...sesiapa pun bole pg....

p/s : nadh ke abg nadh ekh( sebab dia tua dari aku)?? hahaha





4 comments:

fRaMe+LenSeS said...

wahhh.. akhirnya tau jugak.. hihihi.. kesimpulannya, ISLAM bukan agama bangsa. ;) Islam untuk semua. dan MELAYU la yang dok buat buruk ISLAM sebab LALAI, sebab buat banyak kerosakan. moga ALLAH beri hidayah buat semua untuk berubah, benar2 ikut landasan ISLAM berdasarkan Al-WUran dan As-Sunnah yang ditinggalkan Rasulullah.. ;)

hadiee said...

nice entry. dulu time zmn U saya, banyak gak program interfaith nih. bro shah kirit tu mmg femes dan mantap. xrugi pegi dengar, as long as we can think in a right way, you will successfully feel the sweet of iman (kemanisan iman lah) ;D. Good!

angah said...

terbek..hehe

JuAn NaSir said...

nice..=)